5 nuttige tips voor laatste aangifte omzetbelasting!

Vijf nuttige tips voor laatste aangifte omzetbelasting (btw) over 2014!

Het is weer tijd voor de maand- en kwartaalaangiftes voor de omzetbelasting (btw). Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’er)  doen het zelf. Misschien ben jij er één van, maar kijk uit. Er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

Om je wat verder te helpen, heb ik vijf tips:

  • Doe een controle voor het hele jaar. Het gaat om de laatste aangifte van het jaar. Het kan zijn dat er wat foutjes zijn gemaakt in de kwartalen 1 tot en met 3. Het is de bedoeling dat je deze in het 4e kwartaal corrigeert. Dit is de reden voor veel zelfstandigen om de laatste aangifte door de boekhouder of accountant te laten verzorgen.
  • Controleer of je alle verkoopfacturen hebt meegenomen. Als je de facturen van het afgesloten boekjaar doorlopend hebt genummerd, dan kun je controleren of de nummers netjes doorlopen. En dat er geen ontbreekt. Let op: het is in de meeste gevallen niet van belang of de verkoopfacturen door de klanten zijn voldaan.
  • Houd zakelijke en privé uitgaven gescheiden. Een van de problemen van de zzp-boekhouding is het door elkaar lopen van zakelijke en privé-uitgaven. Dus zorg ervoor dat alle privé-uitgaven uit de zakelijke boekhouding verdwijnen (dat zijn privéopnames). Maar er zijn ook posten die deels privé en deels zakelijk zijn. Denk aan telefoon, auto- en reiskosten. De betaalde omzetbelasting over het privédeel mag je niet opvoeren als een min post in de aangifte.
  • Speur naar zakelijke uitgaven. Niet alle bonnen worden op dezelfde wijze betaald. Bijna alles gaat via de zakelijke rekening (zorg dat je een zakelijke rekening hebt). Maar soms betaal je toch iets via een privérekening. Zoek op je privéafschriften naar zakelijke uitgaven. Dat scheelt je geld! Overigens wees niet te kritisch, als de uitgaven redelijker wijs als zakelijk zijn te zien: voer ze op.
  • Zoek hulp bij het opkomen van hoofdpijn. Je kunt het waarschijnlijk heel goed zelf. Maar als je je onzeker voelt, dan raad ik je aan hulp te zoeken. Er zijn veel deskundigen beschikbaar, zoals ik :), die je kunnen helpen.

Veel succes met de aangifte!

Frank Overgoor

Recente berichten